Protejarea siguranței pacienților prin garantarea accesului la medicamente autentice este principalul obiectiv al fiecărei Organizații Naționale de Verificare a Medicamentelor (ONVM). Așadar, menținerea unui sistem de verificare a medicamentelor funcțional și robust, în toată Europa, printr-un proces de îmbunătățire continuă reprezintă o prioritate pentru toate ONVM.

OSMR a fost implicată în Grupurile de Lucru la nivel European încă de la înființarea acestora, înțelegând importanța unui mediu de lucru colaborativ.

Astfel de Grupuri de Lucru sunt cele care testează noile versiuni ale sistemului. Pentru implementarea celor mai recente versiuni ale Sistemului Național de Verificare a Medicamentelor (SNVM): SNVM Core – 1.09 & Reporting Tool – 1.06, au fost efectuate trei faze de testare.

În primul rând, etapa de Testare de Acceptanță (joint User Acceptance Test – jUAT) unde cele mai recente versiuni de software ale SNVM Core & Reporting Tool sunt testate pentru conformitate. Pentru versiunea SNVM Core 1.09 & Reporting Tool 1.06 au fost implicate 6 ONVM: Letonia, România (Dan Vișoiu – Inginer de Test și Elena Georgescu – Reprezentant Asigurarea Calității), Ungaria, Portugalia, Olanda și Germania.

În această fază de testare (12.07 – 30.07.2021), două variante inițiale de aplicație au fost respinse din cauza prezenței unor defecte majore, iar a treia varianta de aplicație a fost acceptată după fixarea și resetarea defectelor inițiale.

Au fost 2 țări pilot în care a fost instalată și testată versiunea 1.09 pentru Grupul jUAT – România și Olanda.

În al doilea rând, există etapa de Testare a Interoperabilității (Inter-Operability Testing – IOT) care se concentrează pe testarea și validarea interoperabilității dintre EMVO, ecosistemul Arvato și ecosistemul Solidsoft (SSR). Pentru această a doua fază de testare (24.08 – 03.09.2021) coordonată de Organizația Europeană de Verificare a Medicamentelor (EMVO), au fost implicate următoarele ONVM: Letonia, România (Dan Vișoiu – Inginer de Test), Ungaria, Portugalia, Germania, Belgia, Danemarca, Austria.

După efectuarea testelor și finalizarea validării, aplicația a fost admisă pentru promovarea în mediul de Producție.

Cele 2 țări pilot în care a fost instalată și testată versiunea 1.09 pentru Grupul IOT – România și Germania.

În cele din urmă, etapa finală a procesului de acceptare a versiunii SNVM Core 1.09 a fost testarea locală (SNVM Core 1.09 – 08.11-09.11.2021 & Reporting Tool 1.06 – 06.10-11.10.2021) unde au mai fost identificate, remediate și retestate încă 6 defecte.

Pentru această ultimă etapă de testare, România a fost țara care s-a oferit voluntar să efectueze testele și a fost reprezentată de Mihai Păduraru – Inginer de Test, membru al echipei OSMR.

pic RO 1