Pe data de 14 februarie 2023, Organizația de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR), alături de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a organizat conferința “Siguranța Pacientului prin Siguranța Medicamentului” care a marcat 4 ani de la operaționalizarea Sistemului Național de Verificare a Medicamentelor (SNVM) în România.

România este printre țările UE în care gradul de înrolare în Sistemul Național de Verificare a Medicamentelor este de 100%: 9.643 de farmacii, 602 de spitale și 402 distribuitori angro înregistrați în SNVM în luna ianuarie 2023.

Lunar, sistemul înregistrează între 47 și 65 de milioane de tranzacții (acțiuni de verificare si de decomisionare a pachetelor individuale de medicamente)  pe piața din România. În prezent, procentul de alerte false date de SNVM este de 0,03% din totalul tranzacțiilor efectuate, sub nivelul-țintă de 0,05%.

Datele statistice arată că, dintre toți europenii, românii sunt cetățenii care au cel mai redus nivel de încredere în sistemul medical. În acest context, existența unui sistem informatic solid, care să garanteze accesul la medicamente necontrafacute este un factor diferențiator. Faptul că nivelul de înrolare a ajuns la 100% într-un timp relativ scurt se datorează excelentei colaborări dintre organizația noastră și industria farmaceutică pe tot lanțul, de la producători și distribuitori la farmaciști”, Laurențiu Mihai, Director General OSMR.

Ajunsă la cea de-a patra ediție, conferința “Siguranța pacientului prin siguranța medicamentelor” a reunit factori decizionali de top din domeniul sănătății, precum:  Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila; președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Răzvan Mihai Prisada; președintele Comisiei de Sănătate din Senat, Adrian Streinu Cercel; președintele OSMR, Dan Zaharescu.

Un element de noutate anul acesta l-a constituit prezența invitaților din Portugalia și Grecia: Președintele Agenției Naționale a Medicamentului din Portugalia (National Authority of Medicines and Health Products), Rui Santos Ivo, Presedintele Agenției Naționale a Medicamentului din Grecia (National Organization for Medicines), Dimitrios Filippou și Directorul General al Organizației de Verificare a Medicamentelor din Portugalia, Ricardo de Matos Valente.

Aceștia au discutat despre rezultatele celor patru ani de serializare din România, implementarea Sistemului European de Verificare a Medicamentelor în Portugalia și implementarea ulterioară a acestuia în Grecia, provocările si beneficiile aduse de Sistemul Național de Verificare a Medicamentelor (SNVM) pentru pacienți și industrie, cât și despre posibilele utilizări suplimentare ale sistemului de verificare.