Motive Frecvente ale Alertelor în Sistemul Național de Verificare a Medicamentelor (SNVM)

În afară de faptul că master data al produsului nu a fost încărcat în Sistemul European de Verificare a Medicamentelor (SEVM) sau că date privind cutia produsului nu au fost încărcate în SEVM, o altă cauză principală pentru Alerte este reprezentată de: Probleme de Configurare ale Scanerului.

Probleme cu Scanerul

De regulă, ceea ce este codificat trebuie să fie perfect decodificat, altfel persoana care scanează codul de bare va primi informații diferite față de cele care sunt codate.

Orice modificare, sau încercare de a interpreta formatul datei de expirare poate duce la crearea unei alerte în SNVM relevant. O cauză principală majoră a acestei probleme o constituie interpretarea a ceea ce conține codul Data Matrix. De exemplu, în prezent unele software și scanere folosite de Utilizatorii Finali modifică data de expirare, de ex.: ‘210600’ este modificată greșit într-o dată cum ar fi: ‘210531’ sau ‘210631’ etc. în loc să transmită datele așa cum au fost ele codate în codul Data Matrix (‘210600’) fără a le modifica.

Cele mai frecvente probleme cauzate de setarea incorectă a scanerului/software-ului sunt:

Înlocuirea caracterelor – este de obicei rezultatul acestui tip de scaner: tip tastatură; formatele de tastatură diferă de la o țară la alta și, prin urmare, un scaner de tip tastatură setat pentru țara A poate să transmită caractere diferite față de un scaner configurat pentru țara B (caracterele se află în locații diferite pe tastatură, ex.: schimbare între “z” și “y”).
Configurarea și testarea sunt vitale pentru a determina ca scanerele să fie configurate corect, mai ales atunci când este utilizată metoda scanării descrise mai sus. Toate caracterele GS1 trebuie testate pentru a se asigura că acestea decodifică corect.
Sensibilitate la literele mari – dacă scanerul sau software-ul nu este configurat corect, acesta poate schimba formatul literelor (mari sau mici), ceea ce poate declanșa o alertă.
Scanerele și software-ul nu trebuie să modifice formatul de literă mare sau mică al datelor.
Ordinea de codificare a datelor – ordinea datelor din codul de bare 2D Data Matrix este dată de așa numiții Identificatori de Aplicatie (IA) care indică echipamentului de scanare ce element de date urmează în continuare.
Coduri de bare Data Matrix Negative – majoritatea scanerelor moderne pot fi configurate să citească atât tipurile de coduri pozitive, cât și pe cele negative, chiar dacă sunt setate la o anumită funcționalitate prestabilită când sunt noi.

Dacă scanerul nu funcționează (defecțiune tehnică), cutia poate fi distribuită introducând manual codul produsului (CP) și numărul de serie (NS).

Toți Utilizatorii Finali care utilizează scanere trebuie să se asigure că scanerele sunt configurate corect și testate înainte de utilizare!

Informații mai detaliate cu privire la problemele de configurare ale codului de bare determinat de Directiva Medicamentelor Falsificate UE și software (doar versiunea în limba engleza disponibilă) pot fi găsite pe site-ul OSMR, pagina Hub de Informații: https://osmr.ro/hub-de-informatii/

Leave a reply